Foto van Robin

Robin

Delen
Foto van Robin

Robin

Slapend rijk worden met Oeds-Jan Postma’s nieuwste boek

Slapend Rijk, Oeds-Jan Postma

Slapend rijk worden? Waarschijnlijk heb je al eens van de term gehoord, maar in zijn nieuwste boek legt Oeds-Jan Postma uit waar de term eigenlijk voor staat. Verderop in deze review zal ik dat verklappen. Ik mocht namelijk al voordat zijn boek officieel uitkwam het boek lezen en deel graag met je wat ik ervan vond.

Oeds-Jan Postma

Voordat ik dieper inga op het nieuwe boek Slapend Rijk van Oeds-Jan Postma is het misschien heel even goed om stil te staan bij wie Oeds-Jan precies is en waar je hem mogelijk van kent.

Oeds-Jan is bekend geworden met zijn boek Miljonair met een Gewone Baan, waar ik ook een mooie review van heb gemaakt. Dit boek was een regelrechte bestseller in Nederland.  Toen ik op Instagram deelde dat Oede-Jan te gast zou zijn in de podcast stroomden de reacties werkelijk binnen dat dit boek het leven van mensen heeft veranderd. Zelf was ik ook erg onder de indruk, want nadat ik het boek opnieuw had gelezen zat ik een paar dagen heel hoog in mijn energielevel om nog meer aan mijn persoonlijke financiën te doen. 

Wil je meer weten, check dan dus zeker even mijn review van Miljonair met een gewone baan.

Slapend Rijk

Zijn nieuwste boek heet dus Slapend Rijk. Dit staat enerzijds voor dat je vooral niet teveel aan je geld moet komen, want als je dat wel doet, bijvoorbeeld door veel (actief) te handelen, maak je waarschijnlijk meer kans op verliezen. Anderzijds, en dit wist ik nog niet, maakt de koers van aandelen altijd een klein sprongetje als de beurs gesloten is. Oftewel, de koers opent dan hoger, dan dat het aandeel gisteren gesloten is. Omdat je als handelaar dan niet kunt handelen, mis je het rendement.

Kortom, het is beter om zo min mogelijk aan je beleggingen te komen, de tijd het werk voor je te laten doen en zo slapend rijk te worden. Ik vind de titel zeker na zijn eerste boek wederom geniaal gekozen.

Slapend Rijk boekomslag
Slapend Rijk van Oeds-Jan Postma boek omslag

Waar gaat het boek over?

Het boek is onderverdeeld in drie verschillende delen die ik hieronder kort zal toelichten. Het belangrijkste om mee te geven is dat in dit boek het accent veel minder op besparen ligt dan in Miljonair met een Gewone Baan en veel meer op het opbouwen van vermogen.

Deel I: Financieel omdenken (mindset) 

In dit deel krijg je eigenlijk een kleine recap van zijn vorige boek. Het gaat uiteindelijk om je mindset. Oeds-Jan laat zien dat ook veel mensen met een gewone baan echt wel veel meer kunnen bereiken dan ze denken. Een mooi voorbeeld uit het boek: bedenk eens hoeveel geld jij in je leven tot nu toe al hebt uitgegeven en waaraan. Grote kans dat hier best een fors bedrag uitkomt en dat er toch echt wel veel geld is gegaan naar dingen waar je liever minder aan uit had gegeven. 

Waar Oeds-Jan in zijn eerste boek iets meer hamerde op discipline, deelt hij nu waarom mindset misschien eigenlijk nog wel belangrijker is. Het is voor mensen ook veel makkelijker om te zeggen: “ik heb geen discipline dus dit is niet voor mij weggelegd”, dan te zeggen “ik heb niet de juiste mindset”. Daarmee moet je namelijk aan jezelf toegeven dat je het niet graag genoeg wilt. Het gaat om verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid nemen over je mindset en over je financiën. 

Dus als jij nu denkt, “ja mijn [boekhouder]/ [man]/ [vrouw]/ […] regelt alle financiële zaken en ik heb zelf eigenlijk geen idee hoe de vlag erbij hangt”, dan ben je niet zo goed bezig. Het gaat de goede kant op als je zelf weet hoe alles is geregeld met je financiën, en als je de producten waarin je investeert begrijpt. Ook als je deze zaken hebt uitbesteed.

Het goede nieuws is, rijk worden is echt mogelijk. Ook met een gewone baan, en ook als je op dit moment nog lang niet zover bent. Dat laat Oeds-Jan opnieuw zien met voorbeelden van onder andere conciërges en trambestuurders. Echt geen mensen met een dik salaris dus.

Als je de juiste mindset bezit, dan is het tijd om plannen te maken. Hoe dat werkt lees je in deel II van het boek.

Deel II: Plannen maken (post-its)

Hoor jij mensen weleens zeggen dat ze tonnair, miljonair of miljardair willen worden? Dan is het belangrijk om eens door te vragen. Dit hoofdstuk gaat namelijk over het bepalen waarom je dat wilt worden. Geld is een middel voor een bepaald doel. Het is dan ook essentieel dat je zelf je doelen glashelder hebt. Zo check je bijvoorbeeld of je doelen haalbaar zijn, wat ook weer sterk is gerelateerd aan hoe gelukkig je je voelt.

Daarnaast helpt het jou op beslismomenten om te weten waar je het voor doet. Geld is sterk gerelateerd aan emoties en door glashelder te hebben dat je spaart voor de studie van je kinderen, laat je misschien toch een keer een vakantie schieten.

Er zijn verschillende manieren om je doelen heel helder te krijgen. Oeds-Jan gebruikt hiervoor de post-it methode. Heel simpel en effectief, maar naar mijn smaak iets te summier. Zelf gebruik ik hier andere oefeningen voor. Zo gaf ik bijvoorbeeld bij Rockstars IT een interactieve sessie over financiële dromen en doelen maken, geïnspireerd door enkele van mijn voorbeelden, waaronder: Ramit Sethi en Tim Ferriss. Mocht jij interesse hebben in zo’n sessie kijk dan eens hier voor bedrijven en hier voor individuen.

Uit  dit gedeelte haalde ik zelf dus niet zoveel meer, maar wie weet dat dit voor jou wel alsnog werkt natuurlijk. Zeker als je nu nog helemaal geen plan hebt, kan Oeds-Jan’s post-it methode misschien prima voor jou werken!

Deel III Zelf aan de slag (uitwerken)

Wanneer je mindset op orde is en helemaal duidelijk is waar je het voor doet, dan kun je nog makkelijker aan de slag met uitwerken hoe je je doelen gaat behalen. Het leuke is dat Oeds Jan echt enkele voorbeelden geeft van concrete portfolio’s die nu echt heel goed kunnen werken. Daarnaast ligt hij ook de drielaagse piramide strategie toe. Deze strategie bestaat uit drie lagen met als belangrijkste laag “minimaal 70% aan stabiele investeringen”, zoals bijvoorbeeld indexbeleggingen.

Het idee van deze piramide is dat je 70%, dus het grootste gedeelte van jouw portfolio, strategisch belegt. Dit is als het ware het fundament van je beleggingen, die je doet voor de lange termijn. Maximaal 20% beleg je tactisch. Dit kun je bijvoorbeeld doen als je een accent wil aanleggen in jouw beleggingsportefeuille, in duurzaamheid bijvoorbeeld. Het restant, dus maximaal 10% kun je gebruiken als speculatief deel of speelgeld.

Conclusie boek review Slapend rijk

In deze review kon je lezen waar het nieuwe boek Slapen Rijk van Oeds Jan Postma over gaat en deel ik hier en daar al wat ik van het boek vond. Ik vond het sowieso heel fijn dat er een update is die meer past bij alle veranderingen die we in de wereld hebben meegemaakt. Het boek is niet zo dik en leest makkelijk weg, dus je vliegt er zo doorheen. Oeds-Jan heeft een vlotte schrijfstijl waarin hij de nodige humor probeert te verweven.

Een pluspunt ten opzichte van Miljonair met een gewone baan vind ik dat Slapend rijk, met name in deel III van het boek, een stuk minder theoretisch is en juist meer praktisch is ingestoken. In Miljonair met een gewone baan was ik het soms even kwijt door de mate van diepgang en technische details, in Slapend rijk is daar minder sprake van. Wel worden er specifieke fondsen benoemd die op dit moment wellicht een slimme investering zijn, mogelijk is dat over een paar jaar weer anders. Dit was overigens ook het geval in zijn eerdere boek.

Mocht je nu een echte beginner zijn op het gebied van persoonlijke financiën en beleggen, dan raad ik je aan om eerst bij zijn eerste boek, Miljonair met een gewone baan, te beginnen voordat je aan Slapend rijk begint.

Lees je net als ik bijna ieder personal finance boek dat je kunt vinden, dan zul je er altijd wel weer iets uithalen dat je triggert. Dat deed dit boek bij mij in ieder geval ook weer. Of het wederom een echte bestseller gaat worden weet ik nog niet, maar de tijd zal het leren.

Benieuwd geworden naar Slapend rijk? Je vindt het boek onder andere op Bol.com*.

Toch liever eerst Miljonair met een gewone baan nog eens lezen? Ook die vind je bij Bol*!

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie