Je wilt gaan samenwonen met je partner. Super leuk! Maar stiekem komt daar best veel bij kijken. Zowel op persoonlijk vlak als op financieel vlak zullen er waarschijnlijk dingen veranderen. Het is daarom belangrijk om duidelijke afspraken te maken over hoe jullie samen willen omgaan met de financiën in jullie kersverse huishouden. In dit artikel neem ik je mee in de financiële gevolgen van samenwonen.
Iets regelen voor je partnerschap?
Als je gaat samenwonen is dat vaak best een grote stap. Ineens ga je een huishouden delen met iemand anders, en vaak is dat een goed moment om concrete afspraken met elkaar te maken. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een samenlevingscontract, maar ook een geregistreerd partnerschap, trouwen, of helemaal niets regelen zijn mogelijkheden.
Het kan handig zijn om afspraken met elkaar vast te leggen, zodat je later niet voor vervelende verrassingen komt te staan als dingen onverhoopt toch anders lopen dan gedacht. Een huishouden delen betekent immers ook dat jullie alle spullen met elkaar gaan delen, of misschien wel samen zullen aanschaffen. Wat spreek je daarover af? Wat is van wie? Etcetera.
We schreven eerder al eens een artikel over de voor- en nadelen van het afsluiten van een samenlevingscontract en over de kosten van een samenlevingscontract. In het eerste artikel gaan we overigens ook in op de verschillen tussen een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap en trouwen.
Vaste lasten als je gaat samenwonen
Bij samenwonen komen allerlei vaste lasten kijken. Net als wanneer je alleen zou wonen, overigens. Denk hierbij aan kosten voor huur of hypotheek, woonverzekeringen, gas en elektra en water. Een voordeel ten opzichte van alleen wonen is dat je de kosten samen kunt dragen. Hoe die verdeling eruitziet, is afhankelijk van jullie persoonlijke situatie en wensen en kunnen jullie samen bepalen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om beide de helft van de kosten te dagen, of om deze naar rato van inkomen te verdelen.
Let er wel op dat wanneer je een koophuis hebt waarvan je beide voor 50% eigenaar bent, je de aflossing op je hypotheek wel 50/50 verdeelt. Dit in verband met de eigendomsrechten op je woning. Dit geldt overigens niet voor de rente die je over je hypotheek betaalt, als je die naar rato wilt verdelen is dat geen probleem.
Variabele (gezamenlijke) lasten als je gaat samenwonen
Waar de vaste lasten relatief makkelijk te bepalen zijn, deze komen immers iedere maand en voor hetzelfde bedrag terug, is dit lastiger voor de variabele lasten. Denk hierbij aan boodschappen, maar uiteraard kan dit veel meer omvatten dan boodschappen alleen. Voorbeelden kunnen zijn cadeautjes voor familie/vrienden, vakanties, samen leuke dingen doen, etc.
Hoe willen jullie met deze lasten omgaan? Welke kosten delen jullie wel en welke niet? En hoe zorg je ervoor dat jullie beide bijdragen aan deze gezamenlijke kosten?
Gezamenlijke bankrekening openen of niet?
Hoe willen jullie de gezamenlijke kosten gaan betalen, en van welke rekening? Maak je geld over naar je partner als vaste lasten daar worden afgeschreven bijvoorbeeld? Of kies je ervoor om een gezamenlijke rekening te openen en daar periodiek een (vast) bedrag op te storten waarmee je je lasten betaalt? Beide kan, dus denk er vooral over na wat werkt voor jullie!
Trek je bijvoorbeeld in bij je partner die al een huis heeft, dan zou het makkelijker kunnen zijn om een bedrag naar je partner over te maken. Dit omdat alle vaste lasten toch al van zijn/haar rekening worden afgeschreven en zo hoef je niet alles om te zetten. Dan hoef je alleen nog een “oplossing” te bedenken voor je variabele lasten, zoals je boodschappen. Moeten alle contracten voor verzekeringen, energie en de huur nog worden afgesloten, dan is het misschien wel net zo makkelijk om een gezamenlijke rekening te openen en de incasso’s via die rekening te laten lopen. It’s up to you.
Enkele ideeën voor als je (nog) geen gezamenlijke rekening wilt, maar wel bepaalde variabele kosten met elkaar wilt delen:
- Spreek af dat jij de ene week de boodschappen betaalt, en je partner de week erna;
- Maak een wie betaalt wat aan met je partner en houdt daarin bij wie welke kosten heeft betaald. Zo kun je in de gaten houden of alles nog een beetje gelijk oploopt, zonder dat je elkaar steeds hoeft te vragen;
- Stuur een Tikkie, voor de helft van de boodschappen bijvoorbeeld. Al kan ik me voorstellen dat dit op den duur best vervelend kan worden.
Fiscaal partnerschap
Wanneer je samenwoont met je partner is de kans groot dat je ook elkaars fiscale partner wordt. Fiscaal partnerschap heeft gevolgen voor je belastingaangifte, die doe je vanaf dat moment namelijk niet meer allebei individueel, maar samen. In dit artikel vertellen we je meer over fiscaal partnerschap en de gevolgen daarvan.
Maak money dates een gewoonte
Geld is nu eenmaal een onderwerp waar je niet aan ontkomt wanneer je besluit te gaan samenwonen. Linksom of rechtsom heeft het gevolgen voor de financiële situatie van jullie beiden. Niets zo vervelend als een relatie waarin je geldzaken niet kunt bespreken, en daarom pleiten wij ervoor om er een gewoonte van te maken om regelmatig een money date in te plannen met elkaar!
Tijdens een money date kun je bijvoorbeeld bespreken:
- Hoe het nu gaat met de verdeling van de vaste lasten en of daar misschien een aanpassing in nodig is? Of jullie gezamenlijk aan bepaalde financiële doelen willen werken. Denk aan gezamenlijk sparen of beleggen bijvoorbeeld.
- Of de afspraken over variabele uitgaven nog wel goed zijn zoals je ze eerder hebt gemaakt.
- Of er nog bepaalde kosten zijn waar jullie naar moeten kijken. Bijvoorbeeld of er besparingen mogelijk zijn, of bepaalde kosten die je nog verwacht waarvoor je misschien nu alvast actie kunt ondernemen.
Door geld bespreekbaar te maken voorkom je dat je daar later gedoe over krijgt met elkaar.
Hoe wij onze geldzaken geregeld hebben sinds we samenwonen
Robin en ik (Lisa) wonen inmiddels alweer een paar jaar samen, en gedurende de jaren hebben we hier en daar best wat aanpassingen gemaakt in de wijze waarop we financieel gezien alles verdelen. Hieronder kun je zien hoe wij onze geldzaken op dit moment hebben geregeld:
- We hebben een samenlevingscontract afgesloten toen we gingen samenwonen. Hierin hebben we concreet een aantal afspraken vastgelegd. Voor nu, maar ook voor het geval dat we elkaar ooit misschien wel minder lief vinden. Dat hopen we natuurlijk niet en we gaan er niet van uit, maar hierover afspraken vastleggen geeft ons rust.
- We hebben een gezamenlijke rekening waarop we maandelijks allebei een vast bedrag storten. Van dit bedrag:
- betalen we alle huis-gerelateerde vaste lasten en gezamenlijke vaste kosten;
- betalen we alle gezamenlijke variabele kosten, zoals boodschappen en cadeautjes;
- gaat een bedrag naar onze verschillende gezamenlijke spaarpotjes; en
- gaat een bedrag naar onze gezamenlijke beleggingsrekening.
- Ongeveer 1x per maand hebben we een money date, waar we alles rondom onze financiële doelen bespreken en bijsturen waar nodig.
Conclusie financiële gevolgen van samenwonen
Wanneer je gaat samenwonen komt er veel op je af. Het is belangrijk om goed over de financiële gevolgen van samenwonen na te denken en hierover vooral ook met elkaar in gesprek te gaan. Door goed over deze zaken na te denken, kun je jezelf een hoop gedoe besparen!