In dit artikel analyseer ik het nieuwe BND Duurzaam Wereld Indexfonds-C (voorheen: BND Duurzaam Wereld Indexfonds-A) in meer detail aan de hand van alle beschikbare documentatie op een begrijpelijke en overzichtelijke manier. Dit fonds is één van de acht aandelenfondsen waaruit je kunt kiezen bij Brand New Day en tevens het grootste fonds, dat ik persoonlijk momenteel iedere maand aankoop.
Mijn doel is om op een begrijpelijke manier op te schrijven waar je nu precies in belegt, wat de kosten en het rendement zijn en waarom dit fonds zichzelf nu precies duurzaam noemt.
Heb je nog geen account bij Brand New Day? Dan kun je hier* een gratis beleggingsrekening openen. Wil je meer weten over mijn fondsen bij BND of de fondsen ten opzichte van elkaar vergelijken lees dan deze post.
Wat is het BND Duurzaam Wereld Indexfonds-C?
Het BND Duurzaam Wereld Indexfonds-C is de “duurzame versie” van het standaard fonds BND Wereld Indexfonds-C Hedged.
Simpel gezegd is dit hetzelfde fonds alleen sluiten ze zo’n 400 bedrijven uit die niet voldoen aan de UN Global Compact richtlijnen voor “duurzame bedrijfsvoering”.
Het uitsluiten van “slechteriken” maakt een fonds natuurlijk niet per definitie duurzaam, maar het is een stap in de goede richting.
Hierdoor beleg je in totaal in zo’n 1800 bedrijven, waarvan 60% uit de Verenigde Staten komt en de grootste deelname Apple is (3,8%). Het rendement per jaar sinds de oprichting in 2012 is 11,61% per jaar. De kosten zijn 0,02% hoger dan het standaard Wereld Indexfonds-C.
Het uitsluiten van “slechteriken” maakt een fonds natuurlijk niet per definitie duurzaam, maar het is een stap in de goede richting.
UN Global compact richtlijnen
De UN Global Compact richtlijnen zijn opgesteld door de Verenigde Naties met betrekking tot mensenrechten, arbeid, milieu en corruptie. Bedrijven die hier niet aan voldoen of die betrokken zijn bij de productie en/of distributie van controversiële wapens of tabak worden uitgesloten. Dergelijke richtlijnen worden vaak Environmental, Sustainability & Governance (ESG) richtlijnen genoemd.
Wanneer ik denk aan duurzaam, denk ik op de eerste plaats aan het milieu. De volgende drie principes worden genoemd onder het kopje ‘milieu’ in de UN Global Compact richtlijnen:
- Bedrijven moeten een voorzorgs aanpak van milieu-uitdagingen ondersteunen
- Bedrijven moeten initiatieven nemen om een grotere verantwoordelijkheid voor het milieu te bevorderen
- Bedrijven moeten de ontwikkeling en verspreiding van milieuvriendelijke technologieën aanmoedigen
Milieuvriendelijk technologieën aanmoedigen? Is dat zoiets als dat de Rabobank bij Elon op bezoek gaat en roept “Go Tesla Tigers”? Duidelijk is het in ieder geval niet.
Door gebruik te maken van uitsluiting ben je niet per se duurzaam aan het beleggen, maar wel maatschappelijk verantwoord. Dan resteert de vraag: “Hoe duurzaam is dit fonds nu echt?”.
Hoe duurzaam is het BND Duurzaam Wereld Indexfonds-C nu echt?
Doordat duurzaamheid zo’n subjectief en complex onderwerp is, kun je vrijwel onmogelijk nagaan hoe duurzaam een bepaald fonds nu echt is.
Desalniettemin zijn er initiatieven om duurzaamheid meetbaar te maken. Van te voren wil ik zeggen dat ook deze initiatieven niet per se gelijk hebben, maar het zijn de beste gestandaardiseerde manieren van meten die momenteel voor mij als consument toegankelijk zijn.
Volgens de Morningstar Sustainability rating scoort dit fonds een gemiddelde rating. Echter, wanneer ik dit fonds vergelijk met het BND Wereld Indexfonds-C Hedged (de duurzame versie is ten slotte een uitgeklede versie van dat fonds), dan scoort dit fonds zelfs slechter.
Ik heb contact opgenomen met Brand New Day en zij hebben wederom netjes antwoord gegeven. Helaas valt in dit specifieke geval niet te vertellen waarom de rating slechter is, omdat Morningstar geen volledige openheid geeft in de manier van berekenen.
Dit neemt niet weg dat ik vind dat de verantwoordelijkheid van het aantonen dat dit fonds duurzamer is dan de standaard versie bij BND ligt. Zij adverteren ten slotte met het label duurzaam. Tot hier meer duidelijk over is, kan ik niet anders dan concluderen dat het fonds niet per se duurzamer is, zelfs na het uitsluiten van de slechteriken.
Toelichting Morningstar sustainability rating
Een score van 50 betekent dat het fonds gemiddeld presteert ten opzichte van gelijke bedrijven. Hoe hoger deze score, hoe beter je het doet ten opzichte van anderen. Dit voelt sowieso als de meest eerlijke manier om te beoordelen hoe duurzaam een bedrijf is, omdat echt volledig duurzaam beleggen niet tot zeer beperkt mogelijk is voor ons als particulier.
Het fonds is “Unhedged”
Doordat je belegt in bedrijven over de hele wereld beleg je ook in bedrijven die op beurzen zijn genoteerd waar ze niet met euro’s handelen. Hierdoor bestaat er een valutarisico. Dit risico is niet afgedekt.
Wel of niet hedgen is een onderwerp an sich.
Persoonlijk heb ik er momenteel voor gekozen dat hedgen niet per se nodig is als je voor de lange termijn belegt, omdat ook valutakoersen op de lange termijn redelijk gelijkwaardig zullen zijn, terwijl de fluctuaties op korte termijn een sterk effect kunnen hebben op je rendement.
Het onderliggende indexfonds
Het BND Duurzaam Wereld Indexfonds-C is eigenlijk alleen de naam die Brand New Day geeft aan een fonds dat zij inkopen bij één van de grootste vermogensbeheerders ter wereld: Vanguard.
Het onderliggende fonds is het: Vanguard SRI FTSE Developed World II Common Contractual Fund (ISIN: IE00BDZCQ033)
Vanguard is de een na grootste vermogensbeheerder ter wereld en beheert meer dan 5.100 miljard.
Vanguard SRI FTSE Developed World II Common Contractual Fund
Dit fonds hanteert een passieve strategie door de FTSE Developed Index te volgen. Hierbij belegt het in bedrijven in ontwikkelde landen in Noord Amerika, Europa en Azië / Pacific.
De details van het fonds wijzigen natuurlijk, qua deelnemingen en rendement. Daarom verwijs ik hiervoor naar de factsheet
De kosten
Alle details over de kosten vind je hier
In de introductie heb ik al laten weten dat de jaarlijkse kosten 0,02% per jaar hoger zijn. De 0,02% hogere kosten t.o.v. het standaard fonds zitten hem in de beheerkosten (+0,01%) en de kosten aan de onderliggende beleggingsinstelling (+0,01%).
Daarnaast betaal je net al bij alle andere fondsen 0,5% transactiekosten over je aankoop, maar die zijn verwaarloosbaar op de lange termijn.
Verder zijn er geen andere kosten zoals uitstapkosten of verkoopkosten en kun je kosteloos switchen tussen fondsen indien dit fonds toch niet bevalt.
Nu denk je wellicht: wat boeit die 0,02%? Nou dat zal ik vertellen. Bij mijn huidige maandelijkse inleg van €500 per maand en een gelijk rendement (6% geschat rendement, 30 jaar), scheelt dit bijna €2.000 euro aan misgelopen inkomsten. Dat is veel geld voor een fonds waarvan ik niet kan bewijzen dat het duurzamer is dan de goedkopere, beter gespreide versie.
Het is nog niet te concluderen of dat het uitsluiten van slechteriken er op de lange termijn voor zorgt dat de extra kosten van 0,02% worden gerechtvaardigd, zonder dat dit ten koste gaat van het rendement.
Logischerwijs zou je kunnen zeggen dat de slechteriken uitsluiten op lange termijn een strategie is, die wel wordt beloond.
Dividend en fiscale structuur
Door de fiscale structuur van het fonds wordt dividendbelasting verrekend. In eerste instantie houdt BND 15% dividendbelasting in, maar op de belastingopgave van dat jaar krijg je dit automatisch terug. Dit levert je zo’n 0,3-0,5% extra rendement op ten opzichte van fondsen die geen fiscaal voordelige structuur hebben.
Conclusie BND Duurzaam Wereld Indexfonds-C
Het analyseren van het BND Duurzaam Wereld Indexfonds heeft mij flink aan het denken gezet. Het is duidelijk dat het fonds maatschappelijk verantwoord is en daarmee duurzamer dan het standaard fonds. Desondanks wordt ook duidelijk hoe complex het is om aan te tonen dat een fonds daadwerkelijk duurzaam is.
Kortom, als je slechteriken wil uitsluiten, als je het valutarisico begrijpt en als je gelooft dat die keuze op de lange termijn 0,02% meer oplevert per jaar dan doe je er verstandig aan om dit fonds te kiezen.
Disclaimer
Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur en heb zelf in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affiliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.