Foto van Robin

Robin

Delen
Foto van Robin

Robin

Zo heb ik mijn jaarruimte 2022 van €6.008 berekend

Jaarruimte 2022 berekenen

De volgers van De Spaarpodcast weten het: elk jaar is het belangrijk om jouw jaarruimte te berekenen. Nog steeds beseffen te weinig mensen dat ze jaarruimte hebben en dat ze dit fiscaal voordelig kunnen benutten. Daarom laat ik in dit artikel zien hoe ik mijn jaarruimte 2022 heb berekend en vertel ik je wat je kunt doen indien je jaarruimte hebt.

Mijn jaarruimtes over de voorgaande jaren zie je in het overzicht hieronder.

Mijn jaarruimtes de afgelopen jaren

Kom je er niet helemaal uit? Dan heb ik een handige mini cursus gemaakt, waarin ik nog dieper in ga op de onderstaande stappen en waarin ik de tool van de belastingdienst toelicht. 

Voordat je de jaarruimte 2022 gaat berekenen

  1. Log in bij mijn belastingdienst en pak je opgave 2021 erbij
  2. Indien je pensioen opbouw hebt, log je ook in bij de pensioenuitvoerder. Hier zoek je naar je Uniform Pensioen Overzicht (UPO). Op dit overzicht vind je de Factor-A.

Ik bouw zelf in loondienst geen pensioen op, net als ondernemers. Ik heb dus geen Factor-A. Je gebruikt het getal 0 in de berekening.

Heb je bij meerdere bedrijven pensioen opgebouwd? Dan tel je de Factoren-A bij elkaar op.

Vul de jaarruimte tool in

De tool heeft een rare naam, maar het is de officiële tool van de belastingdienst en hij werkt wel. Hier vind je de juiste tool genaamd ‘hulpmiddel lijfrentepremie vanaf 2016’.

  • Eerst vul je het jaar in waarvoor je het fiscaal aftrekbare bedrag wil berekenen
  • Vul je geboortedatum in en klik aan of je aangifte deed als ondernemer.
  • Vervolgens vul je het bedrag aan inkomsten in wat je hebt gevonden in je jaaropgave.
  • Hierna krijg je 7 vragen over overige inkomsten, vul in wat voor jou van toepassing is. Wanneer deze niet van toepassing zijn vul je ‘0’ in. 
  • Kies nu ja bij ‘Heb je in 2021 pensioen opgebouwd’ als je een factor A hebt en nee als je geen factor A hebt. 
  • Bij wil je reserveringsruimte berekenen kies je nee. Dit bereken je door de losse jaarruimtes op te tellen.

Je jaarruimte voor 2022 wordt nu weergegeven. Dit bedrag kan je dus in 2023 aftrekken van de belasting.

Wil je eerdere jaren benutten? Klik dan op wijzig invoer. Met deze tool kun je dit herhalen voor 4 jaar (2016, 2017, 2018, 2019). Tel deze bedragen op en je weet wat je wat je maximaal mag storten, mits je de jaarruimte niet eerder benut hebt.

Ik denk dat je dan al een goed begin maakt, maar wil je verder teruggaan dan 2016 dan vind je hier de juiste tool.

Mijn jaarruimtes, stortingen en Factor-A per jaar noteer ik in deze handige sheet. Je wilt niet weten hoe vaak ik het namelijk alweer vergeten was en de berekening opnieuw moest doen. Je krijgt deze gratis bij de mini cursus.

Belastingteruggave jaarruimte 2022

Indien jij je jaarruimte stort op een specifiek daarvoor bestemde beleggingsrekening voor het einde van 2022, dan betaal je geen belasting over dit bedrag. Je zult zien dat de storting in veel gevallen automatisch al aan de belastingdienst is doorgegeven.

Ik heb jaarruimte, en nu?

Er zijn diverse mogelijkheden om met je jaarruimte om te gaan. Je kan direct in actie komen, nog enige jaren (maximaal 7) wachten of niets doen, maar dan laat je de fiscale voordelen onbenut. 

Ik kies zelf nu al een aantal jaar voor pensioenbeleggen om mijn jaarruimte fiscaal voordelig te benutten. Waarom en hoe pensioenbeleggen werkt lees je hier. Kom je er niet uit? Dan vind je hier ook mijn online cursus pensioenbeleggen.

De meest gebruikte rekeningen hiervoor zijn: Brand New Day, Bright Pensioen, Meesman en DeGiro. Hier vergelijk ik deze partijen met elkaar.

Zelf vind ik het belangrijk dat je goed bekijkt welke voor- en nadelen passen bij jouw situatie.

Wat is de maximale jaarruimte 2022

De maximale jaarruimte in 2022 is €13.570. 

Je kan jaarruimtes uit 7 voorgaande jaren nog steeds benutten. Heb je dat niet gedaan of nog niet berekend? Doe dat dan eerst. Je kan het beste je oudste jaarruimte het eerst benutten voor fiscale aftrek.  Dit noemt men de reserveringsruimte. Let op: er zit ook daar een maximum aan afhankelijk van je leeftijd.

Mijn jaarruimte 2022 is € 6.008

Ik heb de berekening gemaakte en mijn jaarruimte over 2022 is €6.008. Kom je er niet helemaal uit met de berekening? Met de mini cursus jaarruimte berekenen help ik je met de berekening van je jaarruimte. 

Weet je al dat je jaarruimte hebt en wil je meer weten over pensioenbeleggen? Dan is de cursus pensioenbeleggen wellicht wat voor jou.

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur en heb zelf in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affiliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een asterisk* achter de link.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie